Pokud nemáte rádi kravské mléko, nebo vám dělá problémy laktóza, můžete jej nahradit. Ovšem prodávaná mléka jsou poměrně drahá, vy jej můžete mít mnohem levněji. Vedle mandlového si můžete doma zkusit vyrobit i ovesné, které vás vyjde ještě levněji.
Budete potřebovat oves nebo ovesné vločky, moc na tom nezáleží, jelikož budete stejně využívat mixér. Začněte tedy tím, že si v do mísy ovesných vloček či ovsa přidáte vodu. 1 šálek ovesných vloček ku 3 šálkům vody. Necháte je uležet minimálně půl hodiny. Můžete přes noc, chuť bude pravděpodobně výraznější.
Po odležení vypláchněte vločky, jelikož se na nich vytvoří sliz, který smyjete. Tyto vločky vložte do mixéru a k nim přidejte ve stejném poměru čistou vodu. Můžete tuto směs dochutit muškátových oříškem, vanilkovým cukrem, nebo jinou specialitou a rozmixujte směs. Rozmixujte ji důkladně, abyste získali z vloček co nejvíce tekutiny do mléka. Samozřejmě množství vody si určete sami, pokud se vám zdá mléko více vodnaté, příště přidejte méně vody nebo více vloček.
Po rozmixování vezměte gázu a skrze ni musíte přecedit tuto tekutinu. V gáze vám zůstanou rozmixované ovesní vločky. Pořádně gázu vyždímejte, abyste získali co nejvíce mléka, které se z části absorbovalo do vloček.
Ovesné mléko nyní máte hotové. Nezapomeňte, že jde o mléko, tudíž jej také musíte použít a nenechávat příliš dlouho v lednici. Můžete jej využít k dochucení, na pečení, místo smetany do kávy, využití je mnoho. Pokud vám chuť ovsa vadí, můžete jaj ještě zamíchat s datlovým sirupem, či něčím podobným. Výhoda oproti kravskému mléku je to, že je nízkotučné a bez cholesterolu. Proto se hodí do zdravých snídaní a nemusí být pouze pro vegany a alergiky na laktózu.
A pokud vás omrzí, můžete zkusit například mandlové mléko, kde je postup téměř stejný, nebo rýžové mléko.