Šalvěj lékařská je pro lidstvo velmi účinnou léčivou rostlinou. Šalvěj původem pochází ze Středomoří a Malé Asie. S oblibou ji pěstovali pro lékařské účely již ve starověkém Egyptě. Do střední Evropy se tato léčivá rostlinka dostala někdy v devátém století, kde ji hojně pěstovali mniši v klášterních zahradách. Mezi její blahodárné vlastnosti patří, že:
· dezinfikuje ústa, krk a dýchací cesty
· podporuje trávení i vylučování žluči
· má protizánětlivé a antibakteriální účinky
· zabraňuje průjmům
· omezuje pocení nervového původu, jako například v klimaktériu anebo v období puberty
· napomáhá při žaludečních, střevních a žlučníkových potížích
· zabraňuje nadýmání
· napomáhá při léčbě různých druhů rakovin
· má stahující a dezinfekční schopnosti
· potlačuje tvorbu lupů ve formě nálevu na vlasy
· léčí problematickou pleť a akné
· potlačuje nepříjemný zápach úst ve formě výplachů a kloktadla
Šalvěj je však také významným kořením, které má nahořklou chuť. Do pokrmů postačí pouze troška z ní, neboť její chuť i vůně je opravdu velmi intenzivní. Chuť a vůně šalvěje má totiž nádech kafru. Ideálně se její chuť hodí:
· K tučným rybám a jakémukoli tučnějšímu masu, neboť napomáhá jejich trávení.
· Lze ji přidat do dušených zeleninových směsí, ideálně k rajčatům.
· Je vhodná do fazolových polévek.
· Čerstvou a jemně nasekanou ji můžeme přidávat do bylinkového másla, kde je výborná.
· Jedinečnou chuť dává domácím paštikám, které jsou z masa i ořechů.
Jak ji poznáme
Šalvěj lékařská je vytrvalou rostlinkou, která má silnou kafrovou vůni. Je polokeřovitého vzhledu, se zdřevnatělými lodyhami. Její listy mají barvu stříbrošedou až zelenou.
Šalvěj v sobě obsahuje množství nezanedbatelných látek:
· až tři procenta silice s kafrem
· saponiny
· hořčiny
· čtyři procenta tříslovin
· pryskyřice
· vitaminy skupiny B
· vitamin P
· minerální a hormonálně účinné látky